Col·loqui · 6 de maig · 19 h · L’Era d’Ordino
Mèxic, calidoscopi o trencaclosques
Pere Vilanova i Luz Muñoz
Un recorregut per alguns dels aspectes més sorprenents del calidoscopi mexicà: de la “Guerra de los Cristeros” i el paper de la religió al testimoni de Graham Greene; de la mare “Revolución” a la revolució institucionalitzada; del paper d’un català en l’Himne de Mèxic, entre d’altres.
Conferència · 7 de maig · 19 h · L’Era d’Ordino
Narcotràfic i la gran frontera
Francesc Relea
Els estats de Sinaloa, Chihuahua i Sonora, al noroest de Mèxic, formen el triangle més violent del país, on el tràfic de drogues conflueix amb el tràfic de persones i d’armes. La violència, la corrupció i les diferents activitats il·lícites no s’haurien apoderat d’aquests territoris si a la vora, una mica més al nord, just a l’altra banda de la frontera, no hi hagués el gran veí, els Estats Units, el mercat més gran d’aquestes activitats.
Conferència · 8 de maig · 19 h · L’Era d’Ordino
Ser dona a Mèxic
Sonia García García
Quins canvis han experimentat les dones mexicanes en les últimes cinc dècades? La Sonia García ens ofereix un testimoni personal del món de la dona a Mèxic.
Conferència · 9 de maig · 19 h · L’Era d’Ordino
Creadores mexicanes més enllà de Frida Kahlo
Alma Reza
El Mèxic postrevolucionari va fomentar la creació d’un art vinculat al projecte de reconstrucció nacional. En aquest context, el moviment artístic va consolidar un programa iconogràfic al servei del poder, de manera que altres formes d’expressió de creadores com Maria Izquierdo, Fanny Rabel, Nahui Ollin, Lola Álvarez Bravo o Frida Kahlo van tenir poca difusió o van quedar en l’oblit. A algunes la història els ha fet justícia, o no?
Conferència · 10 de maig · 19 h · L’Era d’Ordino
Peiot, una experiència visionària col·lectiva
Josan Ruiz
El consum ritual del cactus de peiot és l’eix de la cosmogonia del poble huichol. També constitueix una forma de teràpia i una font d’inspiració artística. En la marxa cap a la terra sagrada de Wiricuta, el pelegrí s’esforça a purificar el seu iyari –cor i pensament profunds– a fi d’obtenir nierica: el do de la visió, que permet percebre l’ésser essencial i el vincle entre totes les coses.
Taller · 11 de maig · 11 h · L’Era d’Ordino
Calaveritas
Ruth González
Un taller impartit per l’artista plàstica Ruth Gonzalez, creadora de “Calaveras de Azúcar”. En aquest taller s’ensenyarà la tècnica de decoració de calaveres de sucre utilitzant papers metal·litzats de colors i glacé royal. L’activitat estarà dirigida a joves i adults.
Conferència · 13 de maig · 19 h · L’Era d’Ordino
La traició dels deus asteques
Agustí Pàniker
Una immersió en el Mèxic mestís, híbrid, ferit. Repassarem tant la traïció dels déus asteques com el culte a la Guadalupe, l’ecosistema urbà de Ciutat de Mèxic com les planes tropicals dels maies, la colonització ibèrica com la seva reapropiació mestissa.
Conferència · 14 de maig · 19 h · sala La Buna
El que Mèxic va donar al món
Juan Carlos Valladares
Des de 2010, la cuina mexicana es considerada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Juan Carlos Valladares ens guiarà en un recorregut per la història de la gastronomia mexicana i els seus sabors genuïns.
Taller · 15 de maig · 19 h · sala La Buna
Preparació del mole
Christoffer Wolfgang Drummer
Aprendrem a preparar el mole, una salsa típica mexicana a base de xocolata i altres espècies que s’usa per acompanyar gall dindi, pollastre i altres carns o fins i tot per posar-lo dins de les famoses tortillas. Es considera un plat molt representatiu de l’estat de Puebla.
Col·loqui · 17 de maig · 19 h · L’Era d’Ordino
La literatura mexicana avui: entre la violència, la frontera i el cosmopolitisme
Jorge Carrión i Mario Hinojos
A partir dels mestres, com Juan Rulfo o Elena Poniatowska, Hinojos i Carrión parlaran de la literatura mexicana d’aquest canvi de segle, en què la frontera amb els Estats Units, la violència del narco i les relacions històriques amb altres països han esdevingut temes protagonistes.