Conferència · 8 maig · 19 h
Desafiaments i oportunitats d’un veïnatge ineludible
Andreu Claret

En transició cap a la modernització económica i la democràcia, considerada la nació més estable del Magreb, el Marroc és el destí de nombroses empreses europees, l’origen de notables importacions agrícoles a Europa, i disposa d’un potencial significatiu en energies renovables. Des del punt de vista turístic és la joia del Nord d’Àfrica.

Entrevista · 9 maig · 19 h
El nostre Marroc, viatges a peu per l’Atles Oriental
Abel Pascual i Toni Arbonès

La relació d’Abel Pascual amb el Marroc ha estat llarga i diversa. El seu viatge comença el 1987 amb una VW Camper i després a peu acompanyat d’una mula per al bagatge, i fent amics pel camí al seu estimat Atles Oriental. Pascual i Arbonès conversen sobre les seves experiències a l’Atles magrebí.

Música · 10 maig · 19 h
Una sessió de música Gnawa del Marroc
Salah Eddine Touali

La música Gnawa al Marroc és una història indissociable de la història de l’esclavitud, ja que les rutes comercials dels segles XVI - XVII comerciaven amb persones esclavitzades que sortien desarrelades del port d’Essaouira, lloc avui dia tan de moda, a Amèrica. Així, la música i l’espiritualitat es barregen en un context amazic i de mística sufí.

Conferència · 11 maig · 19 h
Un viatge a les cultures del Marroc
Gonzalo Fernández Parrilla

Recorregut, més enllà dels tòpics, per les cultures del Marroc. Un viatge a través de la literatura, la música, el cinema i les arts plàstiques. Una invitació a canviar les idees mitjançant la cultura més jove que bull a les ciutats marroquines.

Presentació · 12 maig · 19 h · Llibreria La Trenca
Presentació dels llibres Nadie salva a las rosas i Al sur de Tánger
Youssef El Maimouni i Gonzalo Fernández Parrilla

Els autors dialoguen i presenten Nadie salva a las rosas i Al sur de Tánger, un viaje a las culturas de Marruecos, les seves últimes obres publicades, a la llibreria La Trenca.

Taller · 13 maig · 11 h · Casa Pairal
Posem-nos henna
Ghizlane Bellari

En la cultura marroquina, l’aplicació de la henna, a més d’una finalitat estètica, té un sentit simbòlic, i sovint s’usa per a marcar celebracions i cerimònies importants, com a casaments i festivals religiosos. En aquest taller s’explicarà per a què serveix la henna, què és la nit de la henna i com realitzar tatuatges temporals amb aquest tint natural.

Conferència · 15 maig · 19 h
Marroc de lluny i de prop. Una introducció a la seva història vista des dels Pirineus
Victor Pallejà de Bustinza

Comprendre la història del Marroc, pot revelar aspectes sorprenents de la història pròpia dels Pirineus.

Entrevista · 16 maig · 19 h
L’odiosa pregunta: «I tu, d’on ets?»
Ikram Essaghir i Alba Doral

La cantant Ikram Essaghir conversa amb la periodista Alba Doral. Ikram reivindica la cultura amaziga a través de la seva música, un gresol on es fonen sons i paraules del Nord d’Àfrica amb els ritmes que xucla dels carrers de Barcelona. «Jo soc d’aquí, soc d’allà, no soc d’enlloc. Deixem la vida fluir» proposa.

Conferència · 17 maig · 19 h
Marroc i la història espiritual de l’extrem occident africà
Victor Pallejà de Bustinza

Moltes de les particularitats del Marroc actual resulten incomprensibles sense conèixer-ne el patrimoni cultural i espiritual. El cristianisme magrebí, llunyà i desconegut, va ser substituït molt lentament per diverses migracions successives implementant la islamització progressiva i singular d’un vast territori. Conqueridors, pelegrins, savis, lletrats i, més tard, sufís, n’han dibuixat la fesomia. L’objectiu d’aquesta conferència és oferir una visió de conjunt.

Conferència · 18 maig · 19 h
Fortaleses de fang al sud del Marroc
Roger Mimó

Al sud del Gran Atles es va anar formant al llarg dels segles un patrimoni arquitectònic de gran valor artístic, basat en el principi de la fortificació i fet de materials autòctons, entre els quals destaca el fang, avui greument amenaçat pels canvis socials i culturals que imposa la globalització.

Taller · 20 maig · 10 h · Casa Pairal
Preparem el cuscús
Nadia Azzouz

Aprendrem a preparar aquest plat essencial de la gastronomia marroquina, fet amb sèmola de blat dur refinat del mateix nom, verdures i carn.

Organitzen:

Media partner:

Col·laboren: